Listopad měsíc duševního zdraví mužů

listopad Měsíc mužů

Už je obecně známo a také hodně propagováno, že listopad je měsícem péče o zdraví mužů.

Tzv. Moveber je celosvětové hnutí prevence mužského zdraví a vzniklo v roce 2003. Hodně se věnujeme mužskému zdraví, prevenci rakoviny varlat a prostaty, ale málo se mluví o duševním zdraví mužů.

My ženy máme na svěřování své kamarádky, své matky nebo své sestry. Nebojíme se plakat, stěžovat si, vztekat se a obecně své emoce vyjařujeme přímo.

U mužů to není pravidlem, naopak je známe rčení, že "muži nepláčou". Muži se obecně příliš se svými starostmi nesvěřují a to ani svým kamarádům ani svým rodičům ani svým ženám. Cítí to obecně jako svou slabost, protože muži mají být především silní.

Jenže obavy, starosti a emoce a boly máme všichni.

Věděli jste, že 90 % sebevražd páchají muži. Možná je to právě proto, že potlačují své emoce a bojí se se svými slabostmi svěřit. Takže milí muži nebojte se být "slabí", citliví a svěřující se. Je to důležité pro vás samotné, ale i pro nás ženy.

V dnešní době jsou role těžké, žena už není jen krásná, matka, pečující a opečovávaná. Nestačí jen rodiná role. Musí být i manažerka, podnikatelka a dobrá zaměstnankyně.

A muž už dávno není hlavně živitel rodiny. Musí být i dobrý táta a citlivý partner, dobrý syn. Zkrátka máme všichni spoustu rolí a často se v nich topíme. Nad povinnostmi a nad tím, že nevíme jak je plnit.

Náš obchod byl budován i proto, abysme se nebáli své city projevit. Říct svému muži, tatínkovi nebo kamarádovi, že na něj myslíme a je pro nás důležitý. Řekněte mu třeba, že je poslední dokonalý muž. Naše legenda, nejlepší v galaxii a že ho obdivujeme a ceníme si toho, co pro nás dělá.

Pokud s na přílišné city necítíte, jdetě na to s humorem a pořiďte tatínkovi třeba vtipnou ceduli. nebo hrníček pro pobavení.

Nechte svému milovanému muži u nás udělat bankovku s jeho fotkou. Nebo třeba známku s jeho podobiznou.

Vybírejte srdcem a dejte radost dál. A také projevujte své city a nestyďte se za ně.

Pokud vám k tomu jen trochu přispějeme, má naše práce smysl.

A děkujeme vám, že tu díky vám tu může být.

 

146