Vánoce, dárky a všechen ten blázinec okolo

Vánoce...nejkrásnější svátky v roce?

Zase po roce, jsou tu Vánoce. A to neustále masírování, že jsou to nejkrásnější svátky, že každý musí být se svou rodinou, v lásce a míru, klidu a pohodě.

A jak je to doopravdy? Ano, jsou jedinci, kteří prostě milují Vánoce a už od července syslí dárky.

Pro babičku, pro dědu, pro babičku a dědu také pro maminku, pro děti, pro švagrovou, snad i tchyni a sousedku. A samozřejmě již v září je má zabalené do stylových papírů, omalové, ostužkované a zapikolované tak, že by je ani Ježíšek nenašel.

A pak se vrhne na výzdobu bytu nebo domu, takovým způsobem, že to uvnitř vypadá jako v ledové jeskyni a zvenku, že dům hoří. A začátkem října zahradí obývací pokoj vánočním stromem.

Ale co my? My, co se brodíme v obchodě vánočními kolekcemi, různými pičičárnami s rolničkami a sobými parohy, abysme si nakoupili normálně chleba a víno, protože to je potřeba.Víc než kdy jindy.

Dlouho před Vánocemi si musíme připlatit na blokování reklam, nebo jinak bysme se prostě zbláznili. Děti už se nemůžou dívat na pohádku, bez toho aby do hlavy nedostaly přání na farmu s hýkacími koníky, světelné meče a další hovadiny, každou nejmíň za tísíc korun.

A což teprve ti lidé, kteří žijí sami, pak tu svou osamělost, kterou v normáUložitním čase vnímají celkem v pohodě, najednou cítí víc, protože v komerčních Vánocích, prostě NIKDO nemůže být sám a všichni se mají radovat.

Vánoce jsou prostě boží. Kdy jindy se musíte dohadovat se svým ex, kdo bude mít na Vánoce děti, kdy jindy musíte v krátkém časovém období vykonat tolik návštěv lidí s kterými byste normálně nechtěli být.

Jo a taky si musíte koupit sváteční šaty a vyrazit na firemní večírek. Jo a tam se moc pít nemá. A vůbec se na návštěvách nesmí moc pít. Ježíškovi se to nelíbí.

Pak nám zbývá ještě nakoupit hromadu věcí, upéct to nejlepší cukroví a všechno ho sníst. Koupit kapra, nikdo ho moc nejí, nevadí, musí se prostě sníst. Pak ještě řízky a bramborový salát udělat do lavoru nebo rovnou do vaničky na mimino. Samozřejmě ho musíte dělat z těch nejlepších brambor, protože na Vánoce není brambora jako brambora. Zapomněla jsem ještě na husu, kachnu, krůtu nebo třeba bažanta.